16.8. 2015 Trocha statistik

Tak jsem si udělal statistiky používaných objektivů, ale hlavně clon, ISO a ohnisek. Hledal jsem jak se k nim nejlépe dostat. Nakonec jsem nainstaloval trial Adobe Lightroomu a jeho katalog jsem podstrčil nové službě Lightroom Dashboard.

Zvolil jsem posledních šest let, dobu po kterou fotím zrcadlovkou. Ve statistice se potvrdilo to co jsem očekával, ale zároveň i některé překvapivé závěry.

image

Je vidět, že postupně čím dál více fotím. Zpočátku to vlasně byl jen basket a pka nějaká ta dovolená, Teď to jsou i jiné aktivity (koncerty, jiné sporty). Není překvapivé, jakým foťákem. Canon EOS 350D byl můj první a do prosince 2014 jediný “pořádný” foťák:

image

Ani nejčastěji používané ISO není překvapení. ISO 800 je ještě u 350D “použitelné”: 

image

a clonu 2.8: 

image

dovoluje nejpoužívanější sklo:

image

Tolik shrnutí toho co jsem očekával. Sigma 50-150mm je asi nejkvalitnější objektiv co mám a v halách na basketu i jinde ho nejvíce používám.To není překvapení. Zajímavá pro mne byla poslední statistika – nejpoužívanější ohniska:

image

Že takto bude dominovat ohnisko 50mm je pro mne překvapení. Velmi daleko za ním je 150mm, následované 18mm. Na to se tlačí 24mm. Plně to odpovídá, Sigmu opravdu používám hodně. Ale, že nejvíce na nejkratším ohnisku, to jsem netušil. 18mm je krajní ohnisko druhého objektivu, který jsem nejvíce používal – obyčejný seťák. Na ten se ale už tlačí 24mm objektivu EF-S 24mm 2.8, kterou jsem vlastně nahradil seťák. Potvrzuje to statistika za poslední rok (objektiv mám od konce prosince). Tam je 24mm již druhá nejpoužívanější:

image

I statistika použitých objektivů za poslední rok to potvrzuje:

image

Přispívá tomu i kompaktnost sestavy Canon EOS 100D + EF-S 24mm, nedělá mi problém si ji vzít kamkoliv. Proto jsem i do této sestavy šel.

Potvrzuje to široce známou pravdu, že fotky nedělá foťák ale sklo. Sahám po tom nejkvalitnějším co mám. Rozhodnutí prodat seťák a základní telezoom 75-300mm bylo správné. Při cenách kvalitních zoomů bude asi správná cesta pevná skla. Přecijenom Sigma už má něco za sebou. Takže budu šetřit korunky na pevnou 50mm, potom asi 85mm/100mm a pak něco z rozsahu 150-200mm. Uvidíme na co budou finance.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..