17. 12. 2023 Covid podruhé. Jak je to vidět v hodinkách?

Podruhé jsem od čtvrtka večer pozitivní na covid. Tentokrát jsem se podíval na to, jak se to odráží v tom, co měří hodinky. Mám už skoro rok Garmin Forerunner 955. Jsem s nimi spokojený. Používám je hlavně na záznam aktivit, to se týká zejménena mého koloběžkování a chůze. Od prvního covidu už skoro jinak než pěšky do práce nechodím. Mám to dva a půl kilometru, takže je to pěkná půlhodinová procházka ráno a odpoledne, kdy si poslechnu nějaké podcasty, mám už oblíbené.

Forerunnery 955 jsou moje třetí hodinky od Garmina a celkově čtvrté zařízení. První byly v roce 2017 hodinky Garmin Forerunner 35, které jsem o rok později doplnil cyklopočítačem Garmin EDGE 130. Začátkem roku 2020 vystřídaly F35 hodinky nové, tentokrát Garmin Instinct první generace. Vše byly nemapové modely, ale podle EDGE i Instinctů se dalo dobře jít nebo jet po slepé mapě. Několikrát jsem to využil.

Zatoužil jsem po něčem “lepším” a před rokem jsem si “napsal Ježíškovi” o nové Garminy.

Poslední dobou jsem začínal přicházet na jiné jejich bonusy, než je záznam aktivity a zobrazení mapy. Začal jsem pravidelně číst stránky “Život s Garminem” a zjišťovat k čemu jsou dobré. Ale vše mi vlastně došlo až teď s covidem.

Vůbec jsem neměl tušení, co se dá z veličin, které měří odvodit. Myslím si, že v tom je Garmin hodně vpředu. Hodinky neumí sice volat nebo psát zprávy, ale k tomu je nepotřebuji. A i výdrž je parádní. Nedokážu si představit, že bych je musel pravidelně denně nebo obden dobíjet.

Na výše zmíněných stránkách jsem se dozvěděl, jak se aktuální stav těla odráží v měřených veličinách a odvozených nebo vypočítaných přehledech. Vůbec jsem nevěděl, že existuje nějaká hodnota VST (variabilita srdečního tepu) a k čemu je dobrá. Jak se mám dívat na hodnoty stressu nebo body battery. Prostě to byly nějaké hodnoty, které hodinky měřily. A na jejich hodnotách se projevuje, jak moc jsem byl aktivní. Na začátku mne vůbec nenapadlo, že se v jejich hodnotách může odrážet i nějaký “moribundus”.

Ale teď jsem se přesvědčil, že ony to ví dříve, než to můžu já jenom tušit. A že je dobré se podívat každé ráno na to, co mi řekne “Ranní report”. Ten jsem si chtěl dokonce jednu chvíli vypnout.

Jak to tedy probíhalo nebo probíhá a kde to začalo?

Psal jsem v úvodu, že mám podruhé covid. Ono bylo vlastně jen otázkou času, kdy to přijde. Manželka i dcera pracují ve školství a stále slyším, jak tam děti kašlou a chrchlají.

Takže první asi byla dcera, které na přelomu listopadu a prosince nebylo dobře. V pondělí (4.12.) byla u doktory a dostala antibiotika, prý měla jednostranný zanět průdušek.

V pátek mi těsně před odchodem domů z práce volala manželka, že jí už nebylo v noci dobře, že si v práci domluvila “sickday” a abych koupil testy na covid.

No měla ho tam, dvě čárky vyskočily hned. A u dcery také, ale tam už pomaleji. Já se cítil dobře, nic mi nebylo, tak jsem si řekl, že si test udělám až v neděli večer (10.12.), abych nešel nemocný do práce a neroznášel to tam.

Test byl negativní,

stále jsem se cítil dobře, už od pátku jsem spal odděleně, tak jsem od pondělí normálně chodil do práce. Ale ve čtvrtek (14.12.) se mi v práci spustila rýma. Protože jsme měli mít druhý den firemní večírek, tak jsem si raději večer udělal test. A měl jsem hned dvě čárky.

Teplota byla mírně zvýšená (37,2). V pátek jsem tedy zůstal doma na HO a odpoledne jsem nikam nešel. Rýma v pátek byla hrozná, spotřeba paírových kapesníků také, ale teplota nebyla. V sobotu to bylo už výrazně lepší a  dnes (v neděli) už rýma prakticky není.

Jak se covid projevil v hodinkách?

Od sedmého prosince je moje tělo prý přetížené

a průměrná noční VST mi klesla pod běžný vyvážený rozsah.

Rovněž stress je v červených číslech i v noci. Takto vypadá jeho graf skoro každý den od toho 7. 12.

V sobotu 16.12. je poprvé jeho graf “normální”.

Průměrná noční VST už také vypadá dobře.

Bylo mi to divné, nerozumněl jsem tomu, nedal jsem si to do souvislostí. I když jsem informace ze Života s garminem měl. Až teď jsem pochopil, co to znamenalo. Ony to věděly, že v těle je nějaký “moribundus” a že tělo s ním bojuje.

Dnes v neděli 17.12. to vypadá, že je covid za mnou, cítím se dobře, ale to se potvrdí jedině testem, který si udělám v úterý, kdy to bude 5 dní, co budu v izolaci, jak doporučuje ministerstvo. Musím to vydržet.

AKTUALIZACE 19. 12.

Dle dnešního testu už jsem OK.

A dle hodinek už také.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *