12. 3. 2022 Ze severního pólu Prahy na jižní a z5

Tentokrát jsem se nevydal na nějakou cestu v okolí Mostu, ale využil jsem příležitosti a podíval se do Prahy.

Na internetu jsem zaznamenal od Pražáků zmínky a fotky z pólů Prahy. Pochopil jsem, že to jsou nejsevernější, nejjižnější, nejvýchodnější a nejzápadnější body na katastru Prahy.

Ubytování jsme měli ve Kbelích, tak jsem si řekl, že projedu Prahu z jejího severního pólu na její jižní pól. Od hotelu jsem se tedy nejdříve vydal na severní pól.

image

Bylo to vlastně již mimo Prahu. Projížděl jsem vesnicemi, které tedy asi ještě k ní patří. Pól je vlastně kolík v zemi, v tomhle místě je u přejezdu polní cesty přes koleje.

image

Pokračoval jsem po té polňačce a asi po 500m jsme odbočil na pěšinku mezi poli.

image

To byla ojedinělá gravelová vložka za celý den. Jinak to bylo městem asfaltovými cyklostezkami v parcích nebo podél silnic.

image

Pouze centru jsem musel jet ulicemi, kde byly cyklopruhy, ale tako jsem projel k Vltavě po kostkách pěší zónou spodem Václaváku.

Od Národního divadla už to bylo podél Vltavy. Nejdříve nahoře podél silnice, pak již po náplavce. Tady jsem musel koloběžku vést, zrovna byly farmářské trhy, takže davy lidí.

Dále už to bylo v pohodě. Podél Vltavy to bylo také o asfaltu. Co bylo společné, byli lidí. Všude jsou davy lidí, kteří jsou na procházce nebo se šli proběhnout či projet.

image

Koloběžky jsem potkal jen čtyři. Je pravda, že ze vzdáleností od centra jejich hustota klesala. U jižního pólu Prahy to bylo už v pohodě.

image

Cestu zpět jsem absolvoval stejnou trasou. Kousek od jižního pólu je občerstvení U posledního Kelta, které si někdo na internetu vychvaloval. Protože byl čas oběda, tak jsem se tam zastavil.

image

Byla výborná. Ze seru na jih Prahy a zpět jsem urazil celkem 78 km. Bylo to v pohodě. Jen by bylo dobré, kdyby bylo trochu tepleji. Nicméně většinu trasy je nuda. Já jel poprvé a poznával jsem cestu, které většinou není nijak zvlášť zajímavá. Trochu bych to přirovnal cestě podél Labe z Roudnice nad Labem do Děčína. Udělat si takový výlet si rád zase zopakuji ale rád se vrátím na šotolinky pod Hipáčem. Ty jsou rozhodně zajímavější. Ale nemůžu soudit jiné možnosti Pražáků. On v Mostě kdyby si to někdo dal jen kolem jezera, tak by si mohl udělat stejný názor.

Celou trasu jsem měl naplánovanou. Udělal jsem to v mapách a výsledný gpx soubro si nahrál do garmina. Můj edge 130 zobrazuje jen slepou mapu, ale i tak to bylo použitelné a dalo se podle toho jet. Bez toho bych každou chvilku tahal mobil. Jen výdrž edge 130 je slabá. To jsem musel vyřešit powerbankou a napájením cestou.

TRHNI SI NOHOU!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..