11. 10. 2020 Nové obutí mého GT

Na svém GT jsem někdy v létě začal řešit nové obutí. Bylo to po opakovaném defektu na tehdejší pláštích. Vpředu jsem měl Vittoria Zaffiro Pro, které vystřídalo po cca 2 000km původní z výroby Vredestein Fiammante Duo Comp, a vzadu stále z výroby původní
Vredestein Perfect Moiree.

image

Nově jsem tam tenkrát dal Schwalbe Energizer Plus E50 dopředu 28×1,4 a dozadu 20×1,75. Jsou to pláště pro městská elektrokola. Tenkrá jsem objednal i dopředu rozměr 1,75, ale ten už se mi na GT nevešel.

image

Jezdilo se na nich dobře. Prakticky jsem neznal, co je to defekt. Teď po dvou letech, když se nájezd na těchto pláštích přehoupl pře 5 000 km, jsem se ale začal poohlížet po nástupcích. Opět jsem chtěl mít na obou kolech stejný plášť.

Procházel jsem diskuse na facebooku, hlavně ve skupině Koloběžky CZ. Tam doporučované typy jsem si hledal na internetu. Nechtěl jsem žádný velký vzorek, vůbec ne drapáky. Na druhou stranu jsem si netroufal na doporučované pláště Durano nebo  Kojak od Schwalbe. Nejezdímsice žádný terén, ale převážně  silnici, kde je ale dost často asfalt horší kvality i dost hrubý, a polňačky nebo šotolinové cesty.

Nakonec jsem měl zálusk na Contíky CONTACT Urban, konkrétně v rozměru 20×1.6 (42-406) dozadu a 700×40 (40-622) dopředu. Bohužel jsem je v žádném shopu u nás nesehnal. Při hledání jsem ale narazil na eshopu hupnakolo.cz na Vredestein Perfect Moiree v
rozměrech 28×1,6 a 20×1,75 a byly za dobrou cenu. Vzadu mi tenkrát vydržel dlouho, tak jsem tedy pláště objednal.

Zajímavé je, že tyto pláště 28×1,6 už jsou všude v ČR nedostupné. Našel jsem jen na Slovensku. Dvacítky jsou stále ještě k mání. Ale na stránkách výrobce jsem je nenašel.

Ale hned jsem je nedal, schwalbiny ještě vypadaly dobře, defekty se mně stále vyhýbaly. Ale teď jsem musel řešit nové brzdové špalky vpředu a lepší zadní blatník, stávající, zkrácený, moc v tom mokru nepomáhal. Takže jsem si objednal nové špalky a zadní 20“ morčecí blatník. To už se nájezd na  schwalbinách pehopl přes 6 000 km (vpředu 6.177,1 a vzadu 6.314,6). Brzdové špalky jsem dal nějaké lepší, které mi doporučil kamarád v cykloshopu. Ty obyčejné moc nevydrží.

No v úterý večerjsem začal obměnu, kterou jsem dodělal až ve středu odpoledne. Přední plášť je tedy jen tak tak. Určitě by se k němu už nevešel normální blatník, ještěže jezdím jen s lízátkem.

image

Vzadu jsem musel trošku experimentovat. To mě večer zdrželo. Jednu originál vzpěru jsem musel nahradit jinou, která je trošku delší. Měl jsem jí z předchozích blastníků, které mi ale praskly. Kolo se pod blatník nevešlo. Hned jsem to navečer projel, tedy jen kousek. Při jízdě mi na blatníku strašně drnčela originál „zástěrka“, tak šla dolů. To ještě budu muset dořešit.

image

Na trošku delší test došlo až dnes. Počasí vypadalo použitelně, pršet mělo až po páté. Takže jsem si dal trošku klasiku „Kolem mosteckých zatopených lomů“,

image

kde objedu všechny tři mostecké zatopené lomy – Matyldu, Jezero Most a Benedikt. Cesta vede po různě kvalitních cestách. Vyloženě hladký asfalt je na cyklostezce
kolem jezera.

Musím konstatovat, že jsem si dobře vybral. Tedy pro mne, jezdím pohodu, nezávodím. Pláště tak nějak lépe žehlí nerovnosti. Ten hrubý asfalt se zdál hladší, dokonce se mi nějak jelo lépe i na větším štěrku. No a hladký asfalt, tam mě překvapil swist plášťů. Jako když člověk jde ve větru.

image

Změnu musím hodnotit kladně. Není to na nějaké závodění, ale na pohodové ježdění, které mi vyhovuje. Po změně kokpitu je zase teď GT stále více turistická koloběžka.

TRHNI SI NOHOU.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..