15. 3. 2020 – Čím si své trasy zaznamenávám

Dostal jsem dotaz na to, čím si zaznamenávám své ježdění na kolobce. Tak jsem se rozhodl to trošku zrekapitulovat.
Začínal jsem s různými cyklokomputery, které měli na kole snímač. Zadávaly se do nich délky obvodu kola.
V době začátku prvních chytrých telefonů, které měli do současných telefonů velmi daleko, jsem začal používat ve své symbianové nokii její sportstracker, který je v provozu dosud – wwww.sportstracker.com.

image

Pak jsem přešel na offline sledování. Začal jsem používat, to už v androidím telefonu, aplikaci Locus. Ta je podle mého názoru stále vynikající, když se člověk pohybuje někde bez online signálu. Mám jí v telefonu stále a v těchto situacích ji stále využívám.

image

Má to své ale, oproti aplikacím typu sportstracker, endomondo,…. Pokud člověk chce mít nějaké statistiky, tak si data z jednotlivé jízdy musí někam zaznamenávat. Já to řešil exportem trasy v gpx formátu do sportstrackeru. Kde mám stále svou historii.
V lednu 2017 jsem ale dostal Forerunner 35 od Garminu. Dostal jsem se tak do jeho “spárů”. Je asi pravda, že v oblasti sportovních hodinek není lepší značky. Možná existují lepší sportestery, hodinky nebo cyklopočítače, ale garmin má velmi dobrou aplikační podporu. Když má člověk rád přehled, tak asi neexistuje nic lepšího.

image

Celý rok jsem odjezdil s Forerunnerem 35. Pokud člověku stačí pouhý záznam toho, kde byl a základní informace o datech trasy jako je ujetá vzdálenost, rychlost (maximální i průměrná) a o sobě jako např. je tepová frekvence, spálené kalorie, tak plně postačuje.
Já začal toužit po něčem lepším. Také mi vadilo, že aktuální info o rychlosti nebo ujeté vzdálenosti mám na ruce a třeba pod rukávem, ne přímo před sebou.
Přemýšlel jsem i o pořízení starého dobrého cyklopočítače se snímačem. Nakonec jsem si udělal radost a domů přibyl i cyklopočítač od Garminu. Zase jsem nechtěl za něj dávat moc, takže jsem oželel typ, který má možnost dohrávání mapových podkladů. Pořídil jsem si Garmin Edge 130.

Umí to co, jsem od něj primárně chtěl – mít na očích aktuální data o trase. Navíc si do něj z hodinek posílám i tepovou frekvenci. Vím, že je to velmi nepřesná hodnota. Tu bych ale získal jen z hrudního pásu. Ten nemám a ani mi není příjemný ho nosit.
Vyzkoušel jsem i funkci navigace v něm. Je plně použitelná. Zobrazuje slepou mapu, ale pro navigování je to dostačující. Samozřejmě to předpokládá, že si tu trasu před tím musím prohlédnout na mapách. Osvědčilo se mi naplánování trasy na www.mapy.cz a výsledný gpx soubor, který si z nich vyexportuju, tak přes Garmin connect nahrát do cyklopočítače.
Špatná není ani funkce tzv. “segmentů”. Začal jsem ji využívat. Na trasách, které jezdím často, jsem si  v Garmin connectu nadefinoval pár segmentů, které využívám. Jsou to pro mne takové “rychlostní zkoušky”. Třeba díky tomu vím, že kolem Matyldy jsem jel za rok více než sedmdesátkrát. Celkově za tu dobu, co mám GT to bude více než 140 návštěv.

image

Ale teď  mám problém se dostat na čas, za který jsem ten okruh ujel v říjnu 2018. 🙂
Garmin Edge mi vždy upozorní na konkrétní segment, když se k němu blížím. Když mám chuť, tak si na něm trošku více máknu, proto tomu říkám rychlostní zkouška. Vím, že se dají používat i segmenty ze Stravy a poměřovat se tak s ostatními. To nevyužívám.

Jediné v čem mne zklamal, je výdrž. Na udávaných 15 hodin jsem se nikdy nedostal.

Letos jsem si k padesátinám udělal radost a původní F35 jsem na ruce nahradil Garmin Instincty. Dlouho jsem vybíral. Určitě jsem nechtěl na ruce nosit hodinky za 15 nebo 20 tisíc, takže vlajkové lodě od Garminu nepřicházely v úvahu. Pak už to bylo o funkcích, které jsem chtěl. Odmítl jsem dotykový display, upřednostnil jsem tlačítka. Preferoval jsem dlouhou výdrž, před častým dobíjením. Oželel jsem i další funkcionality jako je mp3 přehrávač nebo placení. Chtěl jsem dobře čitelný display. Výsledkem byli již zmíněné Garmin Instinct. Upřednostnil jsem je před všemi forerunnery a vivoněco. Jen jsem zaváhal, když Germin uvedl  model VENU, Ale tady zase rozhodla výdrž a samozřejmě cena. A myslím, že jsem neudělal chybu.

Myslím si, že u Garminu si vybere každý, jejich nabídka je velmi široká a kdo jednou okusí, tak už nic jiného nebude chtít. Myslím jinou značku. Garmin, co se týká statistiky, tak asi nemá konkurenci. Díky němu třeba vím, kolik na konkrétní plášť ujedu.

image

Nebo co jsem nadupal v konkrétních botách.

image

Takže si zase

TRHNI NOHOU.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..