2. 11. 2019 Trošku vynucený “tuning” mého GT – aktualizováno 8. 11. 2019

Je čas něco napsat, jak pokračuju ve svém koloběžkování. Naposledy jsem se tady zmínil,
že je to deset let, co jsem začal jezdi a že jsem si pořídi lnový kokpit tedy řidítka. Musím říct, že jsem stále s nimi spokojený a už jiná nehledám.

Také jsem teď na konci října načal třetí tisícovku mého letošního ježdění. Využil jsem ještě babího léta a tachometr se zatím zastavil na 2 100 km.

image

Teď se ale počasí už zhoršilo, už to není na nějaké delší projížďky, ale do konce roku určitě ještě něco dám. Ne nadarmo se říká, že není špatné počasí, ale jen je člověk špatně oblečený.

Teď je pro mne aktuální ale vyřešit přední kolo na mém GT. Před čtrnácti dny mi poprvé v
něm praskl drát. Tak jsem to odnes do cykloservisu a nechal vyměnit a zkontrolovat. A mysle jsem si, že to je vyřešené. Bohužel ve středu na projížďce se ozvalo opět lupnutí dalšího drátu.

Takže než jsem s tím chtěl něco dělat, vznesl jsem dotaz na facebooku ve skupině Koloběžky CZ. Ptal jsem se na to zda to opět neřešit a nechat dát znovu nový drát nebo je to předzvěst toho, že už je to kolo zralé na přepletení. Z diskuse vyplynulo, že už toho kolo má dost za sebou. Asi 8 000 km to je dost. A že by možná chtělo vyměnit celé.

Takže z toho vyplynuly tři možnosti.

První je jen  prosté přepletení – což je za zhruba 1 000 Kč. A budu mít staré kolo s novými dráty, které, jak jsme se dozvěděl, už má si svůj zenit za sebou. Také mi překvapila zmínka, že jsem to zajel bez údržby. Nevím co na samotném kole udržovat? Koloběžka jako celek byla vlastně 2x na velkém servisu, v rámci reklamace jsem vlastně pokaždé dostal novou. Z původní mi zbyla jen ta kola a řidítka.

Druhá je celé nové kolo od MIBA– originál by asi byl za zhruba 1 600 Kč. 28“ jsem v nabídce
prodejců nenašel, ale 26“ ano a za 1 400 Kč. A budu mít nové kolo na zhruba 3-4 roky resp. Na 8 000 km.

Třetí je pak celé nové kolo v nějakém lepším provedení. To pro mne byla neznámá, takže jsem brouzdal po stránkách a hledal, co je k mání. Cena může být i 5 a více tisíc Kč.

Bohužel na stránkách prodejců koloběžek toho moc k nalezení není. Je vidět, že jsme minorita
a zřejmě se ten můj problém moc často nevyskytuje a řeší se zřídka a tedy na přímo. Zašel jsem tedy za kámošem do cykloprodejny a zeptal se na možnosti, Chtěl nějaké parametry
stávajícího kola. Doma jsem tedy zjistil, že je na náboji uvedeno NOVATEC
A141SB. Což je tento náboj.
A na ráfku je uvedeno 19CX622. Z toho jsem pochopil, že je to rozměr, ale výrobce ani značkujsem z toho nevygooglil. Nicméně kámošovi to prý stačí, že mi
něco nabídne. Když jsem za ním byl včera na prodejně, tak z naší diskuse vyplavala čtvrtá možnost. A to neměnit jen kolo, ale i brzdu. Místo Vček dát kotoučovku. Že prý je to trend a za
pár let už Včka nebudou a že už moc na výběr kol pro ráfkové brzdy není. Všichni se tlačí do kotoučů. Řekl jsem, že se na to podívám.

Včera večer jsem strávil na netu. Ptal jsem se i u výrobce MIBA. Chtěljsem tip na novou vidlici anebo podle čeho vybírat. Dozvěděl jsem se, že je na GT klasické hlavové složení A-head s ježkem. Víc mi prý bohužel neumí poradit, prý na tunění jsou konkrétní prodejci a mám se zeptat v Plzni.

Tam jsem i v galerii našel i to co by se mi asi líbilo.

image

Bohužel ta přední vidlice už se prý nedá sehnat. Staveb na zakázku už udělali dost, je to vidět v té galerii. Ale konkrétní tip na vidlici, která by na GT sedla a zachovala se geometrie, a kolo jsem nedostal. Dostal jsem tip na dvě vidlice, které se ale liší délkou nohou (vzdálenost řízení
– osa náboje), nevím zatím co je správně, zda 435 mm nebo 400 mm? Budu to muset porovnat s originálem.

Ale tak nějak jsem si tuhle možnost nacenil. Vychází mi to na 5,5-6 tisíc Kč (1500 vidlice, 1500 brzda a 2-3 tisíce kolo).

Také jsem při hledání narazil na nabídku REMERXU, kde inzerují kola přímo na koloběžku. Tak jsme se na názor zeptal opět na facebooku. A z reakcí je jasné, že to není dobrá volba. To se ale netýká ráfků, ty jsou prý OK.

Zatím tedy nemám vybráno. Počkám na nabídku kámoše. Zatím se přikláním k variantě 3. Jedničku jsem zavrhl úplně. Ještě budu zkoumat možnosti ve variantě 4. Uvidím.

Variantu stávající GT prodat a pořídit něco 28/28 nebo 26/26, která nafacebooku také padla, nechci. Nevidím v tom nějakou výhodu pro mne a pro mé ježdění. Závodit nikdy nebudu. Chci jen pohodové ježdění, snad někdy možná na těžko. A varianta stejná kolamá pro mne jen jedno plus – možnost vozit jen jednu duši.

Jak to dopadlo?

Nedělní večer jsem také strávil pátrání a dotazováním na netu. Potvrdil jsem si, že kola, která dává MIBO, nejsou vůbec špatná a když bych chtěl nějaké lepší, tak bych si musel velmi výrazně připlatit. Kolo za cca tři tisíce to ale není. A co se týká přestavby na kotoučové brzdy, tak tam jsem nedokázal získat tip na konkrétní vidlici, která by se na GT hodila. Navíc
z diskuse s kámošem v servisu vyplynulo, že je lepší mít vidlici s pevnou osou. Nedoporučoval mi klasickou, protože u klasické vidlice se s každým sundáním kola můžu dostat do problému. Nikdy, prý, se tam kolo nepodaří úplně 100% vrátit zpět stejně a pak brzda dře. Náboj NOVATEC, také nemá cenu měnit. Prý jsou kvalitní a když už se špatně točí, tak není problém za dvě stovky pořídit nová ložiska.

Takže jsem se vrátil k možnosti přepletení, ale pro jistotu jsem se domluvil na novém ráfku. Ten přecijen dostává záhul. A nechal jsem si tam nakonec dát ráfek REMERX DRAGON LINE 719. Je stejně široký a měl ho na prodejně, vůbec nevypadal špatně.Dnes jsem si koloběžku vyzvedl. Zároveň jsem si nechal udělat servis. Chtěl jsem hlavně brzdy. Špalky by tedy ještě nějaký ten kilometry snesly, ale když bude nové kolo, tak jsem nechal dát nové.  Totéž jsem nechal udělat vzadu a  nechal jsem dát i nové bovdeny a lanka. Také jsem nechal místo přímého výpletu dát křížený. Zadek jsem jinak neřešil. Nechal jsem si také původní ráfek ukázat a nevypadal ještě vůbec špatně. Ještě by nějaké ty kilometry také snesl. Byl dokonce rovný, nezkroutil se. To je další potvrzení,že ta mibácká kola nejsou vůbec špatná.

Takže koloběžku má opět připravenou vyrazit. Dnes na to nebyl prostor. Ten ráfek vypadá dobře a pocitově se mi zdá předek takový tužší. Uvidím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..